Mestni kino Metropol

DZU FILTER

MUZEJSKI TRG 6

3 000 CELJE

Si92672906

Direktor: Borut Kramer

Spletna stran: www.kinometropol.org

www.videorats.org

Registrirana dejavnost: Društvo, zveza društev. (Neprofitni).

KINO:
Mestni kino Metropol

Stanetova ulica 15

3 000 Celje

Struktura financiranja

50% različni razpisi: MK, MOC, JSKD, Europa Cinemas, Celeia Celje

50% lastna sredstva

Član mreže kinematografov:

Europa Cinemas (trojček z Odeonom ter Soro)

Art kino mreža

Obisk : 1.10.2008 – 1.10.2009

11.100 gledalcev

447 projekcij

24 v povprečju gledalcev na projekcijo

Zasedenost dvorane:

9.5 %

Profil predstav

83% Film

10% Glasba

3% Predavanja/konference

3% Drugo: Posebni dogodki, predstavitve

Splošno

Leta 2002, ko se odpre prvi celjski kino center, Planet Tuš, Metropol postane prvi art kino v državi. Tuš je že pred tem – leta 2001 – odkupil tedanje Celjske kinematografe in tako postal tudi upravitelj Metropola. V septembru 2003 Metropol gosti naslednika nekdanjega TDF-ja, 6. festival slovenskega filma – oziroma 30., jubilejni festival (če se štejejo vsi festivali z različnimi nazivi). V tem mesecu tudi zavrti retrospektivo vseh zmagovalcev FSF-ja, vključno s TDF-jevimi zmagovalci.

Kino preneha obratovati februarja 2004.

Upravljanje kina in kavarne po razpisu za upravljalca, ki ga razpiše MOC, prevzame DZU Filter. Ponovna otvoritev se zgodi 7.7.2004. Predverje kina ter kavarna sta prenovljena septembra 2004. Nov program – v filmskem smislu kvalitetna mešanica avtorskega in komercialnega – sestavljajo tudi druge prireditve, koncerti, predstavitve knjig, razstave. Veliko je sodelovanja z različnimi institucijami, poudarek je na posebnih projekcijah mladih, predvsem domačih ustvarjalcev, ki delajo z novimi digitalnimi tehnologijami. Od tedaj naprej obisk kina in kavarne beležita opazen vzpon. V letu 2007 Filter skupaj z društvom 567 sproducira mednarodni video festival “Električne podgane sanjajo video sanje”, ki ga začini koncert skupine Laibach na celjskem Starem gradu (7.7.2007).

O delovanju kina

DZU Filter je upravitelj prostorov tako kina Metropol kot kavarne Metropol. Pogodba je sklenjena do leta 2010 in ne vidimo razloga, da se ne bi obnovila. DZU črpa 50 °% lastnih sredstev (oziroma prihodka iz vstopnin ter prihodka kavarne), 50 % pa pridobi sredstev MK, MOC, JSKD, Europa Cinemas. Na leto to pomeni cca 60.000 €, od tega 25 % za plače, 25 % za promocijo, 20% za materialne stroške, ostalo za program, investicije in opremo. DZU Filter ima v okviru Mestnega kina zaposlenega kinooperaterja (polovični delovni čas), ostali sodelavci so zaposleni honorarno.

Program

Redni program kakovostnih filmov, Metropol kot kulturno središče oziroma prostor, kjer se odvijajo koncerti, zabave, razstave, literarni dogodki, gledališče, stand up komedija, lutke za najmlajše, pa seveda šolske projekcije.

Jedro filmskega programa Kinodvora so kakovostni filmi, ki jih v redno distribucijo ponujajo slovenski distributerji. Poseben poudarek je namenjen evropskemu, neodvisnemu in svetovnemu filmu. Sodelujemo z različnimi festivali –  festival gejevskega in lezbičnega filma, Dokma, 3 KONS ipd, prav tako z ambasadami. Zgledno sodelujemo s kulturnimi ali drugačnimi organizacijami lokalno in širše. Prav tako zelo zgledno sodelujemo z obema regionalnima časopisoma, časopisom Novi tednik ter tednikom Celjan. Sami organiziramo za Slovenijo unikaten Mednarodni video festival Električne podgane sanjajo video sanje (www.videorats.org). Vsako zadnjo soboto v mesecu s pomočjo sponzorjev pavšalno odkupimo eno v slovenščino sinhronizirano risanko ter jo predvajamo najmlajšim (in staršem) brez vstopnine. Predstavo obogati v škrata Nika preoblečena animatorka. Od nastanka dalje s pomočjo sponzorjev objavljamo »mesečni programski časopis«, ki ga razpošljemo na vse kulturne ali druge stične točke v Celju, obenem pa na šole, knjižnice ipd v bližini Celja. Mesečnik je predvsem vir informacij o programu, obenem pa se v njem s pisanjem kalijo lokalni filmofili. Organiziramo tudi vsakoletni letni kino – na žalost so to »le« DVD projekcije – vstop je prost, stroške delno povrne Celeia Celje. Letni kino je prav tako vsako leto bolje obiskan.

Metropolova kavarna

Metropolova kavarna predvsem deluje kot družabni prostor, namenjen klubovskemu in drugačnemu srečevanju, zabavi.

Klub Metropol

Za 7€ na leto Klub Metropol ponuja:

· cena vstopnice 3€ (redna cena je 4€),

· bilten s programom vam pošljemo na dom,

· obveščamo vas o posameznih dogodkih po elektronski pošti,

· pošiljamo vam vabila na dogodke,

· posebne projekcije, namenjene samo članom klub, približno štirikrat na leto.

Od lanskega leta naprej ponujamo tudi abonmajske vstopnice.

Obisk

Mestni kino Metropol se trenutno nagiba k številki 12.000 obiskovalcev letno (na cca 440 projekcij), kar je za mesto s cca 55.000 prebivalcev odličen uspeh. Vsako leto beležimo rahel vzpon v gledanosti. Približno 3.500 gledalcev pride s šolskimi projekcijami, približno 4.000 s »posebnimi projekcijami ali dogodki«, ostalo pade na redni spored.

K temu seveda niso prišteti obiski koncertov in drugih tovrstnih dogodkov, ki pa s svojim izjemnim odzivom – več razprodanih koncertov! – vsekakor pripomorejo k popularnosti prostora. 

Tehnične lastnosti kinodvorane

  • projekcija filmov, 35 mm, v formatih slike (1.37; 1.66; 1.85; 2.35)
  • projekcija filmov, 35 mm, v formatih zvoka (Dolby Digital, Dolby SR – 5+1, Stereo, Mono, Nemi)
  • projekcija video filmov z nosilcev Beta Pal, miniDV, VHS, DVD, računalniški nosilci (DivX ipd)
  • možnost priklopa kakršnekoli naprave za reprodukcijo zvoka in slike
  • prezentacije z vodenjem računalnika ali poljubne video naprave iz dvorane
  • videopodnaslavljanje (za filmske nosilce)
  • možnost organiziranja prireditev, seminarjev, predstavitev ipd. (uporaba obstoječega centralnega ozvočenja, več mikrofonov, video oz. računalniška projekcija z možnostjo daljinskega vodenja oz. lokalnega vodenja iz dvorane, dva reflektorja za poljubno osvetlitev prostora pred platnom, snemanje dogodkov v dvorani)

Sedeži: 210 parter, rahel naklon; 79 balkon, stopnice (ni možnosti dostopa za invalide na vozičku)

Platno: širina slike = 10.3 m; višina slike = 3,4 m

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s