Kino Velenje

Festival Velenje

Titov trg 4, 3320 Velenje

Davčna številka: 37531212

Tel.: 03 89 82 570

e-pošta: info@festival-velenje.si

spletni strani: www.festival-velenje.si in www.kino-velenje.si

Podatki o delovanju

Kino Velenje deluje v okviru javnega zavoda Festival Velenje, katerega ustanoviteljica je Mestna občina Velenje. Direktorica Festivala Velenje je Barbara Pokorny, za delovanje kina pa skrbi petčlanski programski svet. Kino Velenje organizacijsko in programsko operativno vodi samostojna podjetnica Milena Breznik, poleg nje pa pri delu kina redno sodelujeta še v javnem zavodu redno zaposleni kinooperater in prodajalka vstopnic, ki ima z zavodom sklenjeno podjemno pogodbo. Ključni financer je Mestna občina Velenje, ki pokriva razliko med prihodki od prodaje vstopnic in celotnimi stroški obratovanja kinematografa. Vsako leto se del stroškov, ki nastanejo iz naslova doseganja zahtev kino art mreže, pridobi na javnem razpisu Ministrstva za kulturo Republike Slovenije. Kino skozi vse leto redno deluje ob petkih, sobotah in nedeljah, julija in avgusta pripravlja ponedeljkove projekcije na prostem, v času šolskih počitnic, Pikinega festivala in ob drugih priložnostih pa pripravi posebne cikluse kinopredstav. Šolske predstave se za osnovne in srednje šole iz regije pripravljajo skozi vse leto. Kino Velenje je eden od aktivnih pobudnikov povezovanja slovenskih mestnih kinematografov. Največji problemi delovanja so: velika čakalna doba na komercialne uspešnice, nezadostnost financiranja umetniškega programa, premalo število šolskih predstav in nezmožnost vlaganja v tehnični, kadrovski in programski razvoj.

Podatki o programu

V veliki dvorani Hotela Paka Kino Velenje pripravlja zgolj filmske projekcije, lastnik dvorane pa v tem prostoru občasno opravlja tudi kongresno in izobraževalno dejavnost. V mali dvorani Hotela Paka velenjski kino nekajkrat letno priredi zaključene tematske cikluse kinopredstav. Redni program sestavljajo trije stebri: produkcija velikih studijev, umetniška produkcija ter filmi za otroke in mladino. Priložnostni ciklusi so tematsko obarvani, v njihov program se vključujejo predvsem dokumentarni filmi in produkcija velenjskih avtorjev. V okviru Pikinega festivala, največje slovenske otroške prireditve, se vsak september pripravi Pikin kino, v katerem se prikaže bogat izbor domačih in tujih filmov za otroke in mladino. Kino Velenje vsako leto priredi slovesne predtavitve ključnih novih slovenskih filmov s predstavitvami filmskih ekip. V poletnem ciklusu z naslovom Zvezde pod zvezdami se na devetih brezplačnih projekcijah na prostem v središču mesta predvaja izbor svetovnih, evropskih in slovenskih filmskih uspešnic. Vsako leto se razpišeta filmska abonmaja za otroke in odrasle, v tem letu pa je Kino Velenje prvič razpisal tudi natečaj za ljubiteljski kratki film in pripravil celovit sklop programov filmske vzgoje. Velenjski kino zelo dobro sodeluje z ustanoviteljem, osnovnimi in srednjimi šolami, knjižnico, regionalnim časopisom in radiem ter več drugimi ustanovami in društvi. V strukturi programa je po normativih Ministrstva za kulturo Republike Slovenije 56 % velikostudijske produkcije in 44 % umetniškega filma. Vodja velenjskega kina se redno udeležuje filmskih festivalov na območju Slovenije in drugih srečanj s distributerji in prikazovalci.

V kino mreži pričakujemo tesno sodelovanje z ostalimi slovenskimi mestnimi kinematografi. Skupaj pričakujemo konstruktiven dialog z Ministrstvom za kulturo RS, distributerji in ostalimi partnerji, rezultat skupnega usklajenega delovanja pa bi se moral izkazati v celoviti in dolgoročni ureditvi delovanja mreže mestnih kinematografov.

Pričakujemo formalizirano Kinomrežo, ki bo posameznim članom pomagala pri vzpostavitvi formaliziranih partnerstev z Ministrstvom za kulturo RS, lokalnimi skupnostmi in distributerji ter pomagala pri vključevanju v sodelovanje z evropskimi ustanovami. V takih pogojih bomo lahko zagotavljali kakovosten filmski program in opravili nujno potrebna vlaganja v infrastrukturo s posebnim poudarkom na digitalizaciji mreže slovenskih mestnih kinematografov. Tako bomo lahko trajnostno pomembno prispevali k razvoju filmske kulture po vsej Sloveniji in to zvrst umetnosti približali tudi zelo širokemu krogu gledalcev, ki živijo izven največjih mestnih središč.

Podatki o obisku

V letu 2008 smo na   450 predstav in 178 različnih filmih imeli 16.655  obiskovalveb oziroma povprečno 37 obiskovalcev/predstavo in povprečno 1.385 obiskovalcev /mesec.
Najboljši obisk smo imeli decembra, septembra in februarja !

V letu 2009 (januar-september) smo na   332 predstavah in 150 različnih filmih imeli 11.544 obiskovalcev oziroma povprečno 35 obiskovalcev/predstavo in povprečno 1.228 obiskovalcev /mesec.
Najboljši obisk smo imeli maja in junija!

Tehnika

Advertisements

3 responses to “Kino Velenje

  1. Hi, I do believe this is a great web site. I stumbledupon it 😉 I’m going to revisit yet again since I saved as a favorite it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to guide others.

  2. Hi! This post couldn’t be written any better! Reading this post reminds me of my old room mate! He always kept talking about this. I will forward this article to him. Fairly certain he will have a good read. Many thanks for sharing!

  3. What’s up i am kavin, its my first occasion to commenting anyplace, when i read this paragraph i thought
    i could also create comment due to this good paragraph.|

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s