Kulturni dom Nova Gorica

Leta 2007, potem ko je zasebno podjetje odstopilo od izvajanja filmske dejavnosti, smo v Kulturnem domu Nova Gorica prevzeli njeno izvajanje v celoti. Menili smo, da je na Goriškem potrebno razvijati tudi filmsko kulturo, in kljub neustrezni dvorani vendarle obdržati kino v Novi Gorici. Kljub temu, da to ni bil problem naše inštitucije, ampak celotnega mesta in s tem Mestne občine Nova Gorica, smo se kot zavod s področja kulture odločili pomagati in pristopiti k reševanju omenjene problematike. To našo odločitev je podprl tudi svet zavoda, ki pa je sprejel sklep, da v kolikor bo segment komercialnega filmskega programa prinašal zavodu izgubo, bomo prenehali s tovrstno dejavnostjo in problematiko komercialnega filma predali v reševanje Mestni občini Nova Gorica. Ob nastali izgubi smo to problematiko predočili ustanoviteljici, ki se je odločila, da izgube ne bo pokrivala in tako smo z aprilom 2008 prekinili predvajanje komercialnega filma. Od takrat dalje zavod ponuja le še umetniški film, ki je v Odloku o ustanovitvi opredeljen kot javna služba.

Filmski program smo oblikovali na podlagi filmskih naslovov, ki smo jih dobili od distributerjev, veliko pozornost pa smo namenili tudi čim bolj raznoliki ponudbi iz t.i. neodvisne filmske produkcije (evropska, azijska kinematografija …). Poleg vrtenja komercialnih filmov iz tekoče produkcije, v okviru abonmaja ‘Filmsko gledališče’ in posebnih dogodkov skrbimo tudi za tiste, ki si radi ogledajo nekoliko zahtevnejše filme. Ta ponudba namreč prinaša kakovostnejši program, v katerem imajo zagreti filmofili na voljo pester izbor trenutno najbolj aktualnih ‘art filmov’ različnih žanrov, ki so bili nagrajeni na filmskih festivalih.
V Kulturnem domu Nova Gorica verjamemo, da kljub neustreznim pogojem za razvoj filmske kulture, s ponudbo umetniškega in mladinskega filma vzpodbujamo razvoj le-te na Goriškem in tako še vedno širimo krog ljubiteljev filma. Trudimo se, da je nabor filmskih naslovov čim bolj pester in čim širše zastavljen, da zadovoljimo vse okuse naših obiskovalcev.
V letu 2008 je bilo na sporedu skupaj 131 filmskih predstav, kjer smo na ogled ponudili 57 različnih filmskih naslovov. Ogledalo si jih je skupaj 7.898 ljudi; od tega je bilo 2.478 odraslih, 5.112 otrok, 308 pa je bilo brezplačnih ogledov.


Ključni problemi

Od aprila 2008 naš zavod ponuja le umetniški film, ki je v Odloku o ustanovitvi opredeljen kot javna služba. Za ta del programa je financiran s strani Mestne občine Nova Gorica. S tem denarjem poskušamo realizirati čimveč filmskih projekcij, vendar opažamo, da je obisk (razen abonmajskega cikla Filmsko gledališče, ki obsega 16 filmskih naslovov) minimalen.
Kje so vzroki za tako drastičen upad zanimanja za filmsko ponudbo, ki je ustanoviteljico pripeljal do odločitve, da v Novi Gorici nimamo več kina? Zmanjševanje števila gledalcev v kinematografih je sicer globalni trend, saj je z razmahom nove tehnologije uporabnikom na voljo široka paleta komunikacijskih in multimedijskih platform, ki jim prek novih distribucijskih kanalov omogočajo nenadzorovano kopiranje, izmenjavo in ogled filmov. Pri tem igra zagotovo veliko vlogo razmah interneta. Globalni trendi narekujejo predvsem nove tehnologije, ki onemogočajo vse t.i. klasične medije, med katere sodi tudi kino. V zadnjem času se je spremenil tudi način gledanja filmov in tudi na tem področju imamo pri nas veliko težavo, saj je naša mala dvorana že povsem neustrezna in neprimerna za tovrstno dejavnost. Nenazadnje pa je tu še dosegljivost flmskih kopij – saj jih mali kinematografi dobimo med zadnjimi, o premieri ali predpremier pa lahko le sanjamo. Iz Nove Gorice tako hodijo ljubitelji filma v Ljubljano ali Koper, še pogosteje pa kar v sosednjo Gorico. Zakaj bi čakali mesec ali več, da bi si lahko ogledali najnovejše filmske stvaritve?

Pripombe na razpis MK

Na ciljnem razpisu lahko sodeluje kinematograf, ki:
– deluje kontinuirano vse leto – pri nas je program vezan na sezono – poletni meseci pa so mrtvi,
– ima najmanj 4 projekcije na teden.

Filmski program izvajamo v mali dvorani Kulturnega doma Nova Gorica.

Tehnični podatki:

* število sedežev: 156

* velikost odra (uporabni del): 6×10 m

* filmsko platno: š: 714 cm x v: 350 cm

* projektorji: Cinemeccanica Victora 5, letnik 2000

* zvok: Dolby surround

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s