Kinobalon

Program filmske vzgoje in izobraževanja Kinobalon je Kinodvor ob začetku delovanja mestnega kina Kinodvor v letu 2008 izvajali v okviru službe za odnose z javnostjo ter mu v okviru delovnega mesta vodje za stike z javnostjo tudi namenili 50% dela in nalog. Zaradi uspešnih rezultatov in odzivov uporabnikov je dejavnost Kinobalona in filmske vzgoje v letu 2009 v velikem obsegu presegala javni interes MOL, zato smo sistemizirali novo delovno mesto, ki ga financiramo z lastnimi sredstvi. Filmska vzgoja za otroke in mlade tako poteka kontinuirano vse leto.

Filmska vzgoja v Kinodvoru, poteka v skladu s širšimi nacionalnimi in mednarodnimi smernicami, zapisanimi v najpomembnejših dokumentih. Prvič je kulturna vzgoja izpostavljena kot pomembna prioriteta že v Nacionalnem programu za kulturo 2004-2007, utrjeno mesto pa je dobila v tekočem nacionalnem programu, kjer je izpostavljena tudi filmska vzgoja, kot najbolj podhranjeno področje kulturne vzgoje. Prav tako filmsko-vzgojni program v Kinodvoru namerno uresničuje vse cilje temeljnega mednarodnega dokumenta Road map for Arts Education (Smernice umetnostne vzgoje), ki je nastal kot rezultat 1. Unescove svetovne konference o kulturno-umetnostni vzgoji leta 2006 v Lizboni.

Zaradi svojega kakovostnega programa in posledično zaradi uspešnega uresničevanja vseh ciljev kulturne vzgoje zapisanih v omenjenem mednarodnem dokumentu, je filmsko-vzgojni program v Kinodvoru že prepoznan kot nacionalni primer dobre prakse, po katerem naj se zgledujejo tudi drugi kulturno-vzgojni programi v državi. Redno se predstavlja na vseh pomembnejših nacionalnih izobraževalnih dogodkih: redna letna srečanja ravnateljev v Portorožu (v organizaciji MkZ), Kulturni bazar v Cankarjevem domu (v organizaciji MzK), redni mesečni aktiv ravnateljev ljubljanskih vrtcev in šol (v organizaciji MOL Oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje), na konferenci o kulturno-umetnostni vzgoji festivala Bobri (v organizaciji MOL Oddelka za kulturo) in drugod. Na predlog Ministrstva za kulturo RS pa je Petra Slatinšek, vodja programa filmske vzgoje v Kinodvoru, imenovana tudi v delovno skupino za področje filmske vzgoje, ki bo na Zavodu RS za šolstvo pripravljala nacionalne smernice za kulturno umetnostno vzgojo v vzgoji in izobraževanju, in sicer za področje filmske vzgoje.

Najpomembnejše gradivo, ki priča o vsebinski kakovosti filmsko-vzgojnega programa v Kinodvoru je Katalog filmov za izobraževalne ustanove, ki si ga najdete med priloženim gradivom. Iz njega je razvidno, da pri tem vsebinsko izjemno raznolikem in strukturno sistematičnem programu sodeluje večje število zunanjih strokovnjakov in organizacij, s katerimi skupaj uresničujemo kakovostni program.

In še nekaj pomembnih statističnih podatkov: v prejšnji sezoni nas je v Kinodvoru obiskalo več kot 10.000 otrok in mladih (od 1. oktobra 2008 do 1. julija 2009). V naslednjih štirih mesecih, od septembra 2009 do decembra 2009, pa imamo do danes že izvedenih ali vnaprej rezerviranih kar 40 terminov, v katerih bomo za 3.500 otrok in mladih izvedli filmsko-vzgojni program. Poleg šol iz ljubljanske občine so se programa doslej udeležile tudi šole iz 23 drugih slovenskih občin.

Kinodvor svoj filmsko-vzgojni program, kot izhodišče za lastno delo, ponuja tudi drugim kinematografi po Sloveniji. V tem trenutku poteka sorodna filmsko-vzgojna praksa v drugih kinematografih nesistematično in le posredno povezano s programom Kinodvora, z okrepitvijo art kino mreže pa bi bile lahko povezave tudi na filmsko-vzgojnem področju bolj načrtne in s tem tudi program z večjo gotovostjo kakovostno izveden.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s