Ustanovljena je Art kino mreža – združenje kinematografov in prikazovalcev kakovostnega in umetniškega filma Slovenije

Z ustanovno skupščino v Velenju je bila ustanovljena Art kino mreža – združenje kinematografov in prikazovalcev kakovostnega in umetniškega filma Slovenije, ki si bo s svojimi aktivnostmi prizadevala za celovito ureditev in nadaljnji razvoj nacionalne reproduktivne kinematografije.

V programski listini je zapisano, da bo Art kino mreža svojim članom redno zagotavljala dostop do relevantnih informacij s področja kinematografije, skrbela bo za izobraževanje programskih sodelavcev in kinooperaterjev. Prizadevala si bo za obogatitev filmskih sporedov svojih članov ter usklajeno in učinkovito promocijo kakovostnih filmov ves čas prikazovanja. Pripravljala in izvajala bo skupne projekte filmske vzgoje za vse starostne skupne obiskovalcev. Gradila bo pregledno, pošteno in učinkovito sodelovanje z distributerji in drugimi partnerji.

Mreža bo svojim članom zagotavljala strokovno pomoč pri reševanju infrastrukturnih, tehničnih, organizacijskih in programskih vprašanj kinematografske dejavnosti. Prizadevala si bo za vzpostavitev tvornega dialoga z Ministrstvom za kulturo Republike Slovenije in nacionalnim filmskim skladom ter predlagala korake k vzpostavitvi stabilnih pogojev za nemoteno delovanje kinematografov, ki v svoje programe redno vključujejo kakovostne in umetniške filme ter posebno pozornost namenjajo domačemu filmu. Zavzemala se bo za formiranje učinkovitega modela nacionalne mreže kinematografov kot pomembnega sooblikovalca in izvajalca slovenske kulturne politike na področju filma. Posebno pozornost bo združenje namenjalo procesu digitalizacije slovenskih kinodvoran. S pomočjo kredibilnih zunanjih sodelavcev bo svojim članom nudilo strokovno pomoč pri pripravi in izvedbi vseh aktivnosti, ki so potrebne za prehod na digitalno reprodukcijo filmov.

Imperativ delovanja Art kino mreže je kar najširša vključenost njenih članov v oblikovanje in izvajanje njenega programa.  Združenje bo posebej skrbno negovalo tvoren in odprt dialog med vsemi njegovimi člani ter drugimi partnerji s področja kinematografske dejavnosti.

V mrežo bi na tem mestu radi povabili vse slovenske prikazovalce kakovostnega in umetniškega filma in verjamemo, da bo delo združenja opazno prispevalo h kakovosti programa naših kinematografov ter pripomoglo k dvigu filmske kulture v celotni Sloveniji.

Člani, ki so pristopili na ustanovni skupščini so: Festival Velenje, Zveza kulturnih društev Grosuplje, Občina Pivka, Zavod za kulturo Delavski dom Trbovlje, DPD, Svoboda Žiri, Kosovelov dom Sežana – kulturni center Kras, Center za kulturo, šport in prireditve Izola – Art kino Odeon, Cankarjev dom, kongresni in kulturni center Ljubljana, Splošna knjižnica Slovenske Konjice, Kulturni dom Franca Bernika Domžale, Center interesnih dejavnosti Ptuj, Zveza kulturnih društev Tolmin, Kulturni dom Slovenj Gradec, Linhartova dvorana Radovljica, Društvo za razvoj filmske kulture Maribor, Zavod Ivana Cankarja za kulturo, šport in turizem Vrhnika, Kulturni dom Krško, Društvo za ustvarjalnost FILTER, Celje – Mestni kino Metropol, Javni zavod Kinodvor, Ljubljana.

Predsednica upravnega odbora združenja je postaja Marjana Štalekar (Slovenj Gradec), podpredsednik Andrej Kokod (Radovljica), sekretar pa Marjan Geohelli (Vrhnika).

Advertisements

Komentiraj

Filed under Pobude, Skupost, Srečanja

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s