O vlogi Filmskega sklada RS pri Kino mreži

V tem prispevku bom izpostavil le nekatere vidike(ali nemara le enega samega, za začetek), kjer bi Filmski sklad in formalizirana ter razvijajoča se mreža slovenskih mestnih in art kinematografov lahko polneje sodelovala in kjer bi lahko skupaj ustvarjali pogoje za tehnološko in programsko prenovo slovenske reproduktivne kinematografije in nujno dodajam: tudi pogoje za obsežnejšo, kvalitetnejšo in pri občinstvu bolj zaželjeno slovensko izvirno produkcijo.

Osnovni aksiom je: Slovenija potrebuje celoten spekter lastnih kinematografskih filmov od dosledno avtorskega, umetniškega, art, festivalskega do žanrskega, mainstream, obrtniško dovršenega filma na skrajnih polih in vse kar je vmes. Del aksioma in ena temeljnih predpostavk tako zastavljenega cilja je ustrezen ekvivalent na strani reproduktivne kinematografije. Če tega tako ne postavimo ni ne resnega ne utemeljenega govora kaj šele pogovora o slovenski kinematografiji. Svetovljanstvo slovenskih filmskih ustvarjalcev in producentov (ob vsakršnem festivalskem angažmaju, nagradah in kar sodi sem) brez tega aksioma se po definiciji sprevrže v najbolj provincionalno kruhoborstvo, “državofehtarstvo” in “zajebavanje” velike večine davkoplačevalcev.. Skratka v tem “biznisu” (kot v vseh drugih, najbolj banalno: kaj nam pomaga peka kruha, če ga ni kje prodajti ali kar deliti) ni razcveta produkcije brez razcveta reprodukcije. Pika in Amen.

Reproduktivna kinematografija je v zadnjem času dvignila glas in opozorila, da bi z racionalizacijami in tehnološko prenovo (digitalizacija) obeh polov slovenske kinematografije le ta lahko šele prav zaživela. Filmski sklad RS bi temu po logiki do zdaj izrečenega moral zelo natančno prisluhniti in znati primerno odgovoriti.

O tem kaj lahko prinese tehnološka prenova obeh plati slovenske kinematografije z vidika ekonomike, kakšni bi bili prihranki na strani produkcije in kaj bi pomenilo če bi se del proračuna FS za neko obdobje prelil od produkcije k reprodukciji in kako bi se to sčasoma vrnilo nazaj k produkciji, o tem so že govorili drugi.

Sam bi kot prikazovalec izrazil svoj interes, da v prihodnje najemam od FS za različne programske namene (od pretežno propedevtičnih – šolske predstave – do redno programskih) starejše slovenske filme. Konkreten primer: v začetku letoš nje sezone smo na Vrhniki veliki večini gojencev vrhniških vrtcev (blizu 300) dvakrat predvajali slovensko risanko o Medvedu Bojanu v primerni dolžini kot kompilacijo 8 posameznih 5 minutnih risank. Na obeh projekcijah smo v živo predstavili avtorja glasbe gospoda Mojmirja Sepeta, ki je za naše malčke odigral vodilni glasbeni motiv. Obstaja prek 20 posameznih 5 minutnih risank Bojana, da se jih poljubno kombinirati in če bi vsi trenutno delujoči slovenski mestni in art kinematografi izkoristili vse možnosti predvajanja Bojana, ki obstajajo, bi skupaj s FS lahko ustvarili dokaj lepo ekonomijo s tem kvalitetnim slovenskem kinematografskim produktom. Enako bi lahko naredili tudi z mnogimi drugimi slovenskimi otroškimi in mladinskimi filmi iz naše filmske zgodovine zlasti še, če bi pritegnili kot goste še živeče avtorje in glavne igralce. Ali pa filmske poznavalce, ki bi se znali z otroki in mladino o filmu pogovarjati, predstaviti čas in okoliščine nastanka filma, razgrniti probleme, ki jih filmi odpirajo itn., itd.
Na tem segmentu se da v nekaj letih ustvariti prihodke, ki bi zadostovali za digitalizacijo vsaj nekaj slovenskih mestnih in art kinematografov. Vse kar je treba storiti je, da mreža in FS postavita koncept in ga dosledno izvajata. Seveda pa je povedano le en segment, nujne in potrebne pa so še druge oblike in koncepti ki bi utemeljevali zamisel o Filmskem skladu kot pomembnem akterju tehnične in vsebinsko programske prenove celotne slovenske kinematografije.

Marjan Geohelli, Kino Cankarjev dom Vrhnika, program & marketing
040 357 318
info@go-partner.si

Advertisements

Komentiraj

Filed under Novosti, Pobude, Skupost

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s