Odstop od projekta »Prenašanje pozitivnih izkušenj in metod dela s ciljem razširitve art mreže, oziroma povečanje njene aktivnosti«

Kinodvor je na Redni letni ciljni razpis za sofinanciranje kinematografske distribucije evropskih, avtorskih in svetovnih kinotečnih filmov ter mreže art kinematografov prijavil projekt »Prenašanje pozitivnih izkušenj in metod dela s ciljem razširitve art mreže, oziroma povečanje njene aktivnosti«, z namenom izdelave strokovne študije, ki bi vključevala analizo empiričnih podatkov, koordinacijo in komunikacijo s predstavniki mreže, strokovna svetovanja in prispevke strokovnjakov, delovna srečanja, primerjalne evropske modele in SWOT analizo.

Mestni javni zavod Kinodvor je za prijavljeni projekt od Ministrstva za kulturo prejel sredstva v višini manj kot 7 % (6.25%) celotne vrednosti projekta. Ker projekta ni možno dofinancirati in izvesti v prijavljenem obsegu, je Kinodvor odobrena sredstva zavrnil in zaustavil izvedbo projekta, saj v letu 2010 nima predvidenih sredstev za njegovo realizacijo.

Ker menimo, da smo tako predstavniki filmske stroke, torej prikazovalci in distributerji, kot tudi viri javnega financiranja, torej Ministrstvo za kulturo RS in Filmski sklad, vendarle zainteresirani za obstoj, okrepitev in pospeševanje aktivnosti mreže art kinematografov, predlagamo, da se spodbujanje aktivnosti v mreži nadaljuje tudi v letu 2010. Vsi se zavedamo prednosti, ki jo mreža lahko prinese za izboljšanje lastnih rezultatov, razvoja filmske kulture, dviga gledanosti filmov ter usklajeno digitalizacijo. Menimo, da lahko vsaj del našega sodelovanja poteka ne glede na vir koordinacije, Kinodvor pa bo o nadaljevanju projekta v letu 2011 odločal na podlagi pogojev za izvedbo, torej možnih sredstev in interesa mreže.

Za več informacij preberite celotno izjavo o odstopu od projekta.

Advertisements

1 komentar

Filed under Novosti, Skupost

One response to “Odstop od projekta »Prenašanje pozitivnih izkušenj in metod dela s ciljem razširitve art mreže, oziroma povečanje njene aktivnosti«

 1. Zavod Ivana Cankarja Vrhnika

  Spoštovana Nina in Aleš, kolegi iz Mestnega kina Kinodvor spoštovani kolegi kinoprikazovalci,

  Ocenjujem, da je interes kar zadeva kinoprikazovanje, ki si želi uravnovešenega programa – torej programa, ki ne bo ničesar izključeval obenem pa skrbel za raznolikost, kvaliteto , enakovredno zastopanje vseh nacionalnih kinematografij, za razvoj kinokulture in filmske vzgoje – ocenjujem torej da je interes, da se reproduktivna kinematografija s takimi predznaki bolj organizirano loti lastnih predpostavk. Odstop od projekta “Prenašanje….” je logičen in razumljiv glede na argumentacijo, ki jo lahko preberemo. Je pa zopet razviden cinizem države, ki zgolj nadaljuje držo tiste vladajoče kulturne nomenklature, ki je pred skoraj desetletjem zakrivila razpad mreže kinematografov oziroma mestnih kinov skoraj povsod po Sloveniji. Država svojih napak izdatneje ne bo popravljala zato pa izdatno računa, da si bomo kinoprikazovalci pomagali sami… In menim, da nam drugega nič ne ostane…Zato predlagam formalizacijo kinomreže in uvedbo sistema samofinanciranja . Morda bi to, če bi se dalo predvideti vsaj nek načelen konsenz lahko izpeljali že ob strokovnem srečanju 24.in 25.t.m. v Kinodvoru. Mislim, da bi tako tudi napram državi lažje postavili neko pogajalsko platformo: glede na bodočo digitalizacijo se namreč obetajo velike spremembe tudi v “sociologiji” kina v smislu nekdanjega stalnega rekla ob koncu filmskih napovednikov : In the Theatre near You”: lokalnost kinematografije bo zopet dobila globalne razsežnosti, ljudje že zdaj – dokazano – hočejo kino na krajših razdaljah kot jih omogoča avtocestni križ (povezano z demografskimi, recesijskimi gibanji, z vprašanji varnosti ter ekološkimi implikacijami in še čem…). Zato predlagam, da se TAKOJ začnemo pogovarjati o formalizaciji….

  Marjan Geohelli, Go partner d.o.o. / Zavod Ivana Cankarja Vrhnika – Kino Cankarejev dom, program in marketing
  040 357 318

  p.s. tole ne sodi zraven ampak ali je kdo od spoštovanih kolegov arhiviral kaj posterjev za sinhronizirani risanki Alvin in veverički in Kung fu panda (na Vrhniki smo kino na novo šele pognali in moramo v želji po pokrivanju družinske filmske zabave igrati tudi reprize filmov za katere distributerji nimajo več materialov…in ali mi lahko kdo posodi napovednik za Jelenčka Nikaza predvajanje na Belem pramnu jutri ob 16.uri. Pridem tudi nas dom!

  lp

  mg

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s