Digitalizacija kino mreže

Glede na predvidevanje, da bosta mreži komercialnih kinematografov, tako Kolosej kot Planet Tuš, dodatno opremljali svoje kinematografe, si želelimo predstavniki mreže pravočasnega oblikovanja modela digitalizacije z namenom ekonomizacije in zniževanja stroškov nakupa opreme.

Prednosti, ki jih kino mreža vidi v digitalizaciji so predvsem veliko večja dostopnost do filmskih kopij. Predvidevamo, da bi kakovosten in umetniški filmski program, ki načeloma ni tako zanimiv za komercialno mrežo (Tuš in Kolosej) z digitalizacijo postal dostopnejši, programska ponudba distributerjev bi se okrepila, filmski program pa bi lahko sestavljalo veliko več filmov redne distribucije (first run), ki zdaj kino mreži niso dostopni in prihahajo v kinematografe z veliko zamudo (second run), kar jih dela neatraktivne. S tem bi se po naših pričakovanjih okrepil tudi obisk. Po najbolj konzervativnih ocenah vsaj za 30%.

Slabosti, ki jih mreža vidi v digitalizaciji so predvsem velik finančni zalogaj digitalne tranzicije. Po naši oceni je strošek digitalizacije enega (1) kinematografa oz. platna od 100.000€-150.000€, kar seveda krepko presega zmožnosti posameznih kinematografov. Slabost je tudi, da smo glede na komercialno mrežo, zaradi pomanjkanja institucije, ki bi zbirala podatke o stanju slovenske kinematografije, dialog o digitalizaciji začeli zelo pozno, tako, da je priprava načrta modela digitalizacije slovenskih art kinematografov v tej točki že nujna prioriteta.

Priložnosti, ki jih nudi digitalizacija vidimo v bogatenju programa, ki bi s tem postal bolj raznolik in širše dostopen ter tako tudi zanimivejši za porabnika. Poleg filmskega programa digitalizacija omogoča široko paleto priložnosti tudi na drugih programskih področjih, ki so izredno zanimiva tako za prikazovalce, ki poleg filmskega programa ponujajo tudi raznovrsten drug program, kot za specializirane kinematografe, ki te možnosti lahko izkoristijo za obsežnejši in bolj kakovosten program promocije filma. Z organizacijo raznovrstnih dogodkov, (zgolj kot primer: prenašanje nogometne tekme na velikem platnu) lahko z digitalnimi projektorji opremeljene kinodvorane postanejo center dogajanja v krajih po Sloveniji. Digitalizacija je priložnost, da art kinematografi naslovijo tiste največje probleme s katerimi se danes soočajo.

Grožnje, ki jih digitalizacija prinaša so zelo velike. Bojimo se, da bo v primeru, da komercialna mreža dokonča prehod na digitalno kinematografsko tehniko, preden se digitalizira mreža art kinematografov, znatno zmanjšana ponudba filmov na 35mm nosilcih s strani distributerjev, saj za njih ne bo obstajala ekonomska računica. Prav tako iz tega razloga se bojimo, da bo filmski program v kinematografih oz. dvoranah, ki ne bodo izpeljale digitalne tranzicije, zamrl. Primarna grožnja filmski kulturi je torej njena omejitev in krčenje izključno na tiste prikazovalce in kraje, ki bodo pridobili sredstva za prehod na digitalno kinematografsko tehniko.

 

Vprašanje, ki ga situacija zdaj postavlja prikazovalcem v mreži je: Koliko in katera kina so pripravljena in zainteresirana resno pristopiti k projektu digitalizacije. Predvsem je potrebno razmišljati v kontekstu priprave nacionalnega modela digitalizacije, ki bi po prvem osnutku in pavšalni oceni predvideval sofinanciranje: Tretjina (1/3) iz evropskih virov; druga tretijna (2/3) iz državnih virov in tretja tretjnina (3/3) iz lastnih sredstev (občinska sredstva in/ali sponzorji).

Čim prejšnji odgovor prikazovalcev v mreži bo omogočil izračun nekaterih pomembnih podatkov in šele omogočil pripravo nacionalnega modela digitalizacije.

Advertisements

Komentiraj

Filed under Digitalizacija, Tehnika in infrastruktura

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s