Naslovitev pobud za podporo mestni kinematografiji na lokalne občine

Na Srečanju prikazovalcev kakovostnega in umetniškega filma v Kinodvoru smo se dogovorili, da bodo predstavniki kinematografov oz. kulturne institucije, ki opravljajo primarno kinematografsko dejavnost, do 15.10.2009 na svoje lokalne občine naslovile pobudo za podporo mestni kinematografiji, ki naj preveri interes občine za ohranjanje in razvoj mestnih kinematografov. S tem se nadejamo prvega koraka glede sistematizacije sofinanciranja delovanja in programa mreže art kinematografov ob ugotovitvi, da morajo pri razvoju in ohranjanju tradicije mestne kinematografije, ki zagotavlja prikazovanje kakovostne filmske produkcije, sodelovati tako državna kot lokalne oblasti s podporo delovanju in programu ter zagotavljanju infrastrukture, opreme in programa.

Kinematografe, ki so naslovili pobudo na občine vabimo, da vsebino pobude delijo z ostalimi prikazovalci v mreži.

Advertisements

1 komentar

Filed under Pobude, Skupost

One response to “Naslovitev pobud za podporo mestni kinematografiji na lokalne občine

 1. Zavod Ivana Cankarja Vrhnika

  Tole pismo smo pred mesecem poslali Županu Vrhnike dr. Marjanu Riharju. Odgovoril nam je z načelno podporo najprej pisno kasneje še v osebnih razgovorih. Nadaljujemo s premislekom o strategiji lobiranja v svetniških skupinah vrhniškega občinskega sveta. Na vse to pa dodajamo nadpovprečne rezultate na kino blagajni: od 26.oktobra do danes (16.11.) smo na 11 (rednih, ne šolskih) predstavah (pretežno starejši filmi, reprize) gostili nekaj več kot 1600 gledalcev, kar je več kot na vseh 30 predstavah v prejšnji sezoni. Vnovembru in decembru glede na program (novejši naslovi) in vložek v promocije pričakujemo bistveno povečanje obiska. V tej kombinaciji iskanja podpore pri lokalnih oblasteh in (še bolj) pri kino obiskovalcih vidimo solidne možnosti za razvoj dejavnosti na Vrhniki.

  Zavod Ivana Cankarja Vrhnika
  Go partner d.o.o.

  Občina Vrhnika
  Urad Župana

  Zadeva: pobuda za podporo mestni kinematografiji

  Spoštovani gospod župan,

  Na Vrhniki se v zadnjih mesecih v sodelovanju med Zavodom za kulturo Ivana Cankarja in zasebnim podjetjem Go partner d.o.o. odvijajo močna prizadevanja za vzpostavitev vrhniške mestne reproduktivne kinematografije kot redne dejavnosti z elementi filmske vzgoje oz. vzgoje za filmsko kulturo in kulturo obiskovanja kina.
  Udeležili smo se več posvetovanj v Ljubljani in po Sloveniji, vzpostavili kontakte s slovenskimi kino prikazovalci in filmskimi distributerji, z ljubljanskim mestnim kinom Kinodvor, Filmskim skladom RS in Slovensko kinoteko ter z Ministrstvom za kulturo Vlade RS. Eden od pomembnih sklepov teh srečanj je bil da bomo vsi slovenski prikazovalci filmov na svoje lokalne skupnosti oziroma vodstva občin naslovili pobudo za podporo mestni kinematografiji.
  Radi bi preverili interes občine za ohranjanje in razvoj našega mestnega kinematografa Kina Cankarjev dom Vrhnika s tem pa tudi skrb za vrnitev gledalcev v lokacijsko in cenovno bližji kino. V prid taki naravnanosti govorijo v naši občini predvsem močna demografska gibanja pa tudi delovanje recesijskih učinkov zaradi katerih si številni občani Vrhnike (in okoliških občin) obiskovanje kinematografov v Ljubljani čedalje težje privoščijo. Tretji pomemben argument je razvoj tehnologije in načrt evropske unije, da bo področje reproduktivne kinematografije na vsem svojem območju uskladila v smislu standardizacije t.i. digitalnega kina. Digitalizacija kinematografov pomeni na eni strani tehnološko zamenjavo dosedanje tehnike predvajanja filmov iz analognega (35 mm trak) v digitalno z vidika gledalcev in prikazovalcev pa to pomeni, da bodo v okoljih, ki bodo s premišljeno strategijo navezala na te trende lahko vso svetovno kinematografsko produkcijo spremljali istočasno kot v velikih in največjih mestih.
  Trenutna situacija v Sloveniji je ta, da se išče model zagotavljanja infrastrukture, opreme in programa, ki bi povezal lokalne, državne in evropske moči in interese. Kinodvor je v na Mestno občino Ljubljana in na Ministrstvo za kulturo RS že naslovil pobudo za srečanje ministrice z župani občin, ki imajo vsaj osnovne pogoje za delovanje kinematografa na svojem območju in nek izkazan interes, da se skupaj z državo vključijo v nadaljnje razvijanje tega področja.
  Na Vrhniki nam je kino kljub vsem težavam uspelo ohraniti. V obdobju enega leta smo zagotovili 30 predstav za prihodnja dva meseca jih načrtujemo kar 15 od tega 7 samo v obdobju počitnic med 26. in 30.10., nato pa bomo skozi november in december razvijali reden – za začetek otroški, mladinski in družinski program vsako nedeljo ob 16.uri. V januarju bomo analizirali trimesečno obdobje in verjetno program okrepili vsaj še z enim dodatnim rednim terminom za odrasle. Vmes imamo dobre obete, da pred premierno (glede na Ljubljano in Slovenijo) odvrtimo nekaj filmov, ki bodo predstavljeni tudi na letošnjem Ljubljanskem filmskem festivalu.
  Povezujemo se s šolami in vrtci najbolj in najprej na območju vrhniške občine nato še v sosednjih občinah, kjer je položaj kina bistveno slabši in s tem sanacija zahtevnejša. Razvijamo vizijo spodbujanja obiska našega Kina Cankarjev dom iz soseščine in vzporedno tudi iniciative po enakih avtonomnih zastavkih v sosednjih, predvsem notranjskih občinah. Primeri iz Slovenije kažejo na to, da bi tovrstne regijske povezave lahko računale tudi na del evropskih sredstev (Europa Cinemas in drugi skladi).
  Od občine v tem trenutku želimo načelne podpore in zagotovila, da bo po svojih izvoljenih predstavnikih – najprej z Uradom Župana – spremljala razvoj regijskih in drugih prizadevanj na ravni države v smislu in smeri kot smo opisali zgoraj. Spremljanje samo nima finančnih posledic, zagotovo pa bi jih imela situacija v kateri bi Vrhnika ostajala ob strani.

  S spoštovanjem,

  Zavod Ivana Cankarja Vrhnika Go partner d.o.o.

  Boštjan Koprivec Marjan Geohelli

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s