Pripombe in predlogi za razpis MK o sofinanciranju mreže art kinematografov

Na srečanju v Kinodvoru, dne 5.10.2009 smo se dogovorili naslednje:

Glede vprašanja Rednega letnega javnega razpisa za sofinanciranje kinematografske distribucije evropskih, avtorskih in svetovnih kinotečnih filmov ter mreže art kinematografov, se bodo prikazovalci odzvali v skladu s sklepom sestanka z MK (30.9.2009), ki bo preučil pripombe in predloge s strani prikazovalcev in distributerjev, prispele najkasneje do konca oktobra 2009, ter jih glede na možnosti upošteval pri pripravi razpisa za leto 2010, ki naj bi bil objavljen v decembra 2010. V skladu s tem bo predstavljen tudi predlog za večletno sofinanciranje delovanja in programa kinematografov, ki izpolnjujejo za to ustrezne pogoje.

Predstavniki prikazovalcev bodo najkasneje do 12.10. 2009 zbrali pripombe in predloge k razpisu za kulturni tolar 2010 za področje Mreža art kinematografov. Po uskladitvi zbranih predlogov bo Kinodvor v imenu mreže enotni dokument posredoval MK najkasneje do konca oktobra 2009 in predlagati sestanek na to temo z ministrico.

Prikazovalce, ki imajo glede razpisa še kakšne pripombe zato prosimo, da jih čim prej posredujejo bodisi na spletnem mestu, bodisi po email naslovu.

Advertisements

1 komentar

Filed under Razpisi

One response to “Pripombe in predlogi za razpis MK o sofinanciranju mreže art kinematografov

 1. Omenila bi dve postavki, ki sta bili vključeni v letošnji razpis in sta za naš novogoriški kinematograf nedosegljivi, tako da že na začetku ne ustrezamo razpisnim poogojem.
  Na ciljnem razpisu lahko sodeluje kinematograf, ki:
  – deluje kontinuirano vse leto – pri nas je program vezan na sezono – poletni meseci pa so mrtvi,
  – ima najmanj 4 projekcije na teden.

  Od aprila 2008 naš zavod ponuja le umetniški film, ki je v Odloku o ustanovitvi opredeljen kot javna služba. Za ta del programa je financiran s strani Mestne občine Nova Gorica. S tem denarjem poskušamo realizirati čimveč filmskih projekcij, vendar opažamo, da je obisk (razen abonmajskega cikla Filmsko gledališče, ki obsega 16 filmskih naslovov) minimalen.
  Kje so vzroki za tako drastičen upad zanimanja za filmsko ponudbo, ki je ustanoviteljico pripeljal do odločitve, da v Novi Gorici nimamo več kina? Zmanjševanje števila gledalcev v kinematografih je sicer globalni trend, saj je z razmahom nove tehnologije uporabnikom na voljo široka paleta komunikacijskih in multimedijskih platform, ki jim prek novih distribucijskih kanalov omogočajo nenadzorovano kopiranje, izmenjavo in ogled filmov. Pri tem igra zagotovo veliko vlogo razmah interneta. Globalni trendi narekujejo predvsem nove tehnologije, ki onemogočajo vse t.i. klasične medije, med katere sodi tudi kino. V zadnjem času se je spremenil tudi način gledanja filmov in tudi na tem področju imamo pri nas veliko težavo, saj je naša mala dvorana že povsem neustrezna in neprimerna za tovrstno dejavnost. Nenazadnje pa je tu še dosegljivost flmskih kopij – saj jih mali kinematografi dobimo med zadnjimi, o premieri ali predpremier pa lahko le sanjamo. Iz Nove Gorice tako hodijo ljubitelji filma v Ljubljano ali Koper, še pogosteje pa kar v sosednjo Gorico. Zakaj bi čakali mesec ali več, da bi si lahko ogledali najnovejše filmske stvaritve?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s